Bardzo mnie to cieszy :lol:
Wycierająca się / łuszcząca kierownica O2 , F2 , Roomster
Zwiń
X
-
Wycierająca się / łuszcząca kierownica O2 , F2 , Roomster
Czesc,
prosze o informacje czy ktos z Was Drodzy Forumowicze zetknal sie juz z czyms takim jak wycierajaca sie / luszczaca kierownica jaka montowana jest w O2 , F2 i Roomsterze (chyba ta sama?) ?
W mojej rakiecie - boskiej ;-) F2 1.4 TDI po 5 miesiacach bezproblemowych voyazy zauwazylem ze kierownica ma wiele przetarc - tak jakby sie luszczyla. Na dodatek to nie jest w miejscach gdzie trzymam dlonie, tylko chyba tam gdzie przesuwam lokciem wsiadajac i wysiadajac (cala dolna czesc kiery). Szczerze mowiac wyglada to nieladnie, i jestem troche zdziwiony czyms takim, bo w 10letniej Nubirze ktora traktowana byla raczej malo delikatnie kierownica byla bez skazy. A tu chucham, dmucham - a kierownica jakbym przejechal nie 9000 a 190000 km...
ktos mial cos podobnego?
wybieram sie po niedzieli do ASO w Trojmiescie z tym fantem, ale wole wczesniej sie czegos dowiedziec od doswiadczonych (zyciem?) Kolegow :-)
pozdrawiam serdecznie,
-
-
heh,
to jest kiera bez skory.... a lapki mam raczej nieduze - z bizuterii to obraczka...
mialem dotychczas trzy auta i w zadnym czegos takiego nie zaobserwowalem, a tu sie wyciera kierownica normalnie jakby miala 190.000 przebiegu i sciskana byla przez 24 godziny na dobe.
co dziwniejsze wyciera sie albo raczej luszczy w miejscach w ktorych... JEJ NIE TRZYMAM!
wiec moze cud? ;-)
w poniedzialek z tym podjade do ASO, ale ogolnie wizyty w ASO po opisach tu na forum nalezy unikac wiec zrobie to w ostatecznosci, jednak glupio troche miec po 5 miesiacach kierownice jak po 50 miesiacach...
Komentarz
-
-
Jesli mozna spytac nie uzywasz jakis "dziwnych" kosmetyków do pielegnacji??
Może byc tak ze to one w jakims stopniu wycieraja kierownice, ale moze byc wada materiału bo przy takim przebiegu o wytarciach nie powinno byc mowy.Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
czolem,
kosmetykow nie uzywam zadnych - auto jest prawie nowe wiec po prostu wystarczy przetrzec z kurzu.
bylem w ASO - Pan powiedzial, ze to na pewno uszkodzenie mechaniczne - ze jak skrecam to tak mocno lape wciskam w kierownice ze wycieram co jest oczywiscie absurdem, bo to jest w miejscach, w ktorych lapek nie trzymam.
powiedzial tez, ze oni tego nie uznaja, i ze moge zlozyc zgloszenie usterki na pismie, on mi odpowie ze nie wymienia kiery i moge wtedy do SAP sie z tym zglosic.
natomiast powoli odkrywam od czego wyciera - luszczy sie kierownica - opisalem ten problem tez na forum Fabii
i tam nagle kilka osob odpisalo, ze maja tez powycierana kierownice w dolnej czesci - jeden nawet napisal od czego - od spodnia jak wsiada i wysiada.
otoz Drodzy Koledzy, przypuszczam, ze ten problem nie wystepuje w O2 bo jest wiecej miesjca przy wsiadaniu i wysiadaniu - zauwazylem, ze ja mam tez to powycierane glownie w miejscach (prawie 1/3 kierownicy) gdzie wsiadajac czy wysiadajac tre o kierownice kurtka. Wychodzi na to, ze ten idiotyczny material sie wyciera od tego!!! Co jest absurdem, bo 10letnia kierownica w Nubirze byla traktowana malo uwaznie a nie nosila zadnego sladu zuzycia!!! W jakims tescie w AutoBild Niemce sie skarzyly ze kierownica w Fabii jest chyba zrobiona ze starej opony - i niestety mieli racje :-(
Moim zdaniem to powinno byc wymienione, ale pewnie mnie oleja w SAP - zobaczymy.
Bo co to za material co sie luszczy od ocierania/tarcia jego przez rekaw w kurtce.... absurd.
Komentarz
-
-
marlej108, U mnie w O1 po 15, może po 20 tyś km powycierała (połuszczyła) się kierownica na dole i trochę też z lewej strony.
Nie miałem w tym czasie żadnej biżuterii na paluchach, no i kierownicy się nie trzymam kurczowo, szczególnie w dolnej jej częsci :szeroki_usmiech .
Teraz mam po prawie 4 latach niespełna 50 000 km i nie wygląda ona na taki przebieg.
Powiem szczerze,że octa z `98 miała lepsze materiały wykończeniowe niż ta z 2005. A kierownica po 7 latach i 90 000km w tamtej O1 wyglądała lepiej niż w tej po 20kkm.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
Komentarz